Горіхоплодні культури
Підгрупа плодових культур, яка в останні роки все більше приваблює українських сільгоспвиробників. Попит на горіхи зростає не тільки на внутрішньодержавному, але й на міжнародному ринках.
Горіхоплідних культурою №1 є волоський горіх. Практично всі його частини мають практичне значення: ядра застосовуються в харчовій і фармакологічній промисловості, листя і деревина - в хімічній і меблевій.
За оцінками фахівців, оптимальні регіони для вирощування горіхоплідних культур - це:
- степ;
- лісостеп;
- полісся.
Численні проби грунту і досліди показали, що лише третина земельних площ зазначених зон придатні для вирощування горіхоплідних рослин.
Для отримання гарних врожаїв дуже важливе вміст у грунті мікроелементів:
- бор, цинк - збільшують кількість зав'язей;
- марганець - покращує засвоєння азотовмісних сполук і активізує процес фотосинтезу;
- магній - нарощує поглинання рослиною фосфору;
- кремній - оптимізує засвоєння мікро- та макроелементів, прискорює синтез вуглеводів, а також білків.
Таким чином, горіхоплідні культури здатні демонструвати високу врожайність за умови спеціального підживлення й обробки за допомогою спеціальних комплексів добрив.