Баштанні
Баштанні культури - вкрай теплолюбні вимогливі до освітлення рослини з потужною кореневою системою яка визначає високу посухостійкість культур.
Диня, кавун, кабачок і гарбуз - найпоширеніші баштанні які успішно культивуються на території України, завдяки їх поживній цінності, лежкості і різноманітності застосувань в тому числі як кормової культури.
Тропічне походження культур робить вирощування баштанних, в Україні, непростою справою яке вимагає пильної уваги до дотримання всіх умов культивації та мінерального живлення.
Якщо про велику кількість тепла і сонячного світла подбає агроклімат наших степів, то підживлення мінеральними добривами повністю лягає на плечі аграрія.
На дослідних господарствах України була встановлена висока ефективність внесення добрив:
Внесені добрива | Врожайність, т/га |
---|---|
Органічні добрива | 24,6 |
Мінеральні добрива | 28,6 |
Органо-мінеральні добрива | 30,1 |
Фосфорні і калійні добрива в значній мірі впливають на швидкість дозрівання і на якість продукції.
Найбільш ефективне застосування добрив відзначається на наступних етапах:
- передпосівна обробка насіння
- внесення рідких комплексних добрив під час посіву
- кореневі та позакореневі підживлення на всіх етапах розвитку рослини
Особливу увагу варто приділити бору. Постійне внесення бору обумовлює нормальний розвиток культур. Дефіцит останнього призводить до збільшення кількості безплідних квітів, відмирання молодих плодів.