Підживлення сільськогосподарських культур
Наша країна володіє приблизно 25% запасів чорнозему планети, які займають близько 60 млн га. Хімічні, фізичні, мінералогічні та агрохімічні властивості українських чорноземів - найкращі в світі.
Традиційно в лідерах за посівними площами - озима пшениця. Найбільше її вирощується в північних районах країни і лісостепу. Менш врожайна, яра, обробляється в степових районах.
У пошані в українських аграрників і кукурудза, на яку доводиться більша доля експорту - понад 60%. З огляду на високу рентабельність популярні технічні культури:
- соняшник;
- соя;
- ріпак.
Високий попит на кондиційні зернобобові (горох, сочевиця, нут) на іноземних ринках, обумовлює особливу увагу до них з боку вітчизняних аграріїв.
Через поступове зростання середньорічних температур багато агрохолдингів, середні і малі фермерські господарства усе більше цікавляться вирощуванням культур на зрошуваних землях. Оптимальні умови живлення і захисту, які створюються людиною спільно з природою, роблять рентабельними плодові та плодово-ягідні, а також горіхоплідні культури.
Тенденція останніх років свідчить про поступове збільшення посівних площ овочевих культур (томати, солодкий перець, баклажани), а також баштанних (кавуни і дині).